VÁLASZTÁSI REGISZTRÁCIÓ

Tuesday, 06 August 2013 16:44

A Vancouveri Konzulátus a későbbiekben fog tájékoztatást kiadni
a British Columbia-i lakosokra vonatkozó eljárásról.

 

Tisztelt Honfitársunk!

Tájékoztatjuk, hogy a 2014. évi országgyűlési választásoktól kezdve a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok is választójogot kapnak.


Választójog

Az országgyűlési képviselők választásán Ön a pártlistákra szavazhat, s emellett jelöltként is indulhat. A szavazati jog az országos népszavazásokon is megilleti Önt.

Csak azt követően szavazhat, hogy a Nemzeti Választási Iroda felveszi Önt a névjegyzékbe. A névjegyzékbe vételi kérelmének legkésőbb a szavazás napját megelőző 15. napig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Az országgyűlési képviselők következő választására 2014 áprilisában vagy májusában kerül sor. Kérjük, hogy a regisztrációját ne hagyja az utolsó hetekre! Ha a regisztrációs kérelmét a szavazást megelőző 15. napot követően kapjuk meg, a 2014. évi választáson már nem szavazhat, csak a későbbi választásokon.

Regisztráció

 A névjegyzékbe vételét akkor kérheti, ha

· magyar személyi azonosítóval rendelkezik (a lakcímkártyáján találja), vagy útlevéllel, honosítási okirattal vagy

· állampolgársági bizonyítvánnyal tudja igazolni magyar állampolgárságát, és

· Magyarországon sem lakóhellyel, sem bejelentett tartózkodási hellyel nem rendelkezik (ha igen, akkor Magyarországon élő választópolgárként automatikusan felvesszük a névjegyzékbe), és

· betöltötte a 17. életévét, vagy betöltötte 16. életévét és házasságot kötött, és házasságkötésének hazai (magyarországi) anyakönyvezése megtörtént, és

· a magyar bíróság nem zárta ki a választójogból.


A kérelmet a mellékelt „Névjegyzékbe vételi kérelem” című nyomtatványon nyújthatja be. A nyomtatványt megtalálja a www.nvi.hu honlapon is, továbbá beszerezheti a külképviseletekről.

Fontos, hogy személyes adatai kitöltésénél a lakcímkártyáján szereplő adatait és személyi azonosítóját pontosan másolja át a nyomtatványra! Egyetlen betű eltérés is a kérelem elutasításához vezet.

(Ha kedvezményes honosítását követően nem kapta meg a lakcímkártyáját, a nagykövetségen/főkonzulátuson érdeklődhet!)

 Ha nincs lakcímkártyája, akkor a magyar útlevele, ha azzal sem rendelkezik, a honosítási okirata vagy az
állampolgársági bizonyítványa alapján töltse ki a nyomtatványt!

A névjegyzékbe vételéről vagy annak elutasításáról értesítést küldünk Önnek. Az értesítést az Ön által a nyomtatvány 10. pontjában megadott e-mail címre, telefax számra vagy postai címre küldjük.

A határon túli választópolgárok levélben szavazhatnak. A szavazólapot a szavazólap átvétele rovatban Ön által megadott postacímre (11. A vagy B pont) küldjük. Fontos, hogy olyan címet adjon meg, ahol Ön vagy megbízottja át tudja venni az általunk küldött levelet!

Ha nem szeretné postai úton megkapni a szavazólapot, személyesen átveheti a túloldalon feltüntetett külképviseletek vagy magyarországi települések egyikén. Ebben az esetben a 11. A és B pontot hagyja üresen, és a 11. C pontot töltse ki! Ide csak a túloldalon feltüntetett külképviseletek és magyarországi települések közül egynek a nevét írhatja. Ha a szavazólapot Budapesten kívánja átvenni, feltétlenül tüntesse fel a kerületet is!

A névjegyzékbe vételi nyomtatványt 2013. november 1-jétől a www.nvi.hu honlapon vagy – ha rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval – a www.magyarorszag.hu honlapon töltheti ki és küldheti be. Már 2013. augusztus 1-jétől lehetősége van postai úton eljuttatni a kérelmet a Nemzeti Választási Iroda címére:

Nemzeti Választási Iroda
Budapest
1854
Magyarország

Adatainak védelme érdekében azokat nem fogjuk kiadni harmadik fél részére, személyes adatait kizárólag a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda tagjai ismerhetik meg.

Ha értesítési címét (10. pont) vagy a szavazólap kézbesítésének módját, helyét (11. pont) a későbbiekben meg szeretné változtatni, azt a „Kérelem a névjegyzékbe vett adatok módosítására, a névjegyzékbevétel meghosszabbítására, a névjegyzékből való törlésre” című, a www.nvi.hu honlapon elérhető nyomtatványon jelezheti.

Ön a regisztrálásától számított 10 évig szerepel a névjegyzékben, ezen időszakban valamennyi országgyűlési választáson és országos népszavazáson részt vehet. 10 év elteltével törölni fogjuk a névjegyzékből. A 10 év számítása azonban elölről kezdődik, ha Ön kéri a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását, továbbá akkor is, ha adatait módosítja, vagy szavaz. Ettől függetlenül Ön bármikor kérheti törlését a névjegyzékből.


A szavazólapot – ha nem postán kéri megküldeni – az alábbi külképviseleteken vagy magyarországi településeken veheti át:

 
Külképviseletek:
Románia: Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár

Szerbia: Belgrád, Szabadka

Szlovákia: Kassa, Pozsony

Ukrajna: Beregszász, Ungvár


Magyarországi települések:

Budapest II. kerület , III. kerület, IV. kerület, V. kerület, VII. kerület, VIII. kerület, X. kerület, XI. kerület, XII. kerület, XIII. kerület, XIV. kerület, XV. kerület, XVI. kerület, XVII. kerület, XVIII. kerület, XX. kerület, XXI. kerület, XXII. kerület

Bács-Kiskun megye: Baja, Kalocsa, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Tompa

Baranya megye: Mohács, Pécs, Szigetvár

Békés megye: Battonya, Békés, Békéscsaba, Gyula, Orosháza

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Bódvaszilas, Kazincbarcika, Mezőkövesd, Miskolc, Ózd, Putnok, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros, Tornyosnémeti

Csongrád megye: Hódmezővásárhely, Makó, Nagylak, Szeged, Szentes

Fejér megye: Bicske, Dunaújváros, Sárbogárd, Székesfehérvár

Győr-Moson-Sopron megye: Csorna, Győr, Mosonmagyaróvár, Rajka, Sopron, Vámosszabadi

Hajdú-Bihar megye: Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Debrecen, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény, Létavértes

Heves megye: Gyöngyös, Eger, Hatvan

Jász-Nagykun-Szolnok megye: Jászberény, Karcag, Szolnok, Törökszentmiklós

Komárom-Esztergom megye: Esztergom, Komárom, Tatabánya

Nógrád megye: Balassagyarmat, Salgótarján

Pest megye: Budakeszi, Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Érd, Gödöllő, Letkés, Monor, Nagykáta, Szentendre, Szigetszentmiklós, Vác, Vecsés

Somogy megye: Barcs, Kaposvár, Marcali, Siófok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Beregsurány, Csengersima, Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nyírábrány, Nyírbátor, Nyíregyháza, Nyírlugos, Tiszabecs, Vásárosnamény, Záhony

Tolna Megye: Dombóvár, Paks, Szekszárd

Vas megye: Kőszeg, Körmend, Sárvár, Szombathely

Veszprém megye: Balatonfüred, Pápa, Tapolca, Veszprém

Zala megye: Keszthely, Letenye, Nagykanizsa, Rédics, Zalaegerszeg

Nemzeti Választási Iroda